Προβολή νέων

Τι είναι παχυσαρκία; Μάθετε τα πάντα με ένα κλικ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την υπερβολική συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό, ικανού να βλάψει την υγεία μας.

Επομένως, η παχυσαρκία δεν είναι πρόβλημα αισθητικής. Ο παχύσαρκος ασθε­νής και η υγεία του βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των παχύσαρκων ατό­μων, που προσλαμβάνει τους χαρακτήρες επιδημίας. Στην Ευρώπη υπολογίζουμε τους παχύσαρκους σε 135 εκατομμύρια, από τους οποίους 6 εκατομμύρια είναι νοσογόνα παχύσαρκοι. Στην Ελλάδα, που δυστυχώς στην Ευρώπη κατέχει τα πρωτεία, το 63% των Ελλήνων είναι παχύσαρκοι, ενώ οι νοσογόνα παχύσαρκοι υπολογίζονται σε 250.000 περίπου.

ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν παχυσαρκία. Γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την κληρονομικότητα ευθύνονται για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας σε ποσοστό έως και 80%. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το περιβάλλον όπου ζούμε, ψυχολογικοί παράγοντες, φάρμακα, καθώς και κάποιες ασθένειες, όπως υποθυρεοει­δισμός και νευρολογικές παθήσεις, προκαλούν παχυσαρκία.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΒΜΙ)

Η μέτρηση (ζύγισμα) απλά του βάρους μας δεν είναι αρκετή για τον καθορισμό της παχυσαρ­κίας. Υπάρχει ένας πιο ε­πιστημονικός τρόπος με τη χρησιμοποίηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) που λαμβάνει υπό­ψη του το βάρος σε σχέ­ση με το ύψος του ατό­μου.

ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Όταν η παχυσαρκία γίνεται κακοήθης, δηλαδή όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) είναι πάνω από 40, τότε η ίδια η ζωή τίθεται σε κίνδυνο αλλά και η ποιότητά της χειροτερεύει.

Η καθημερινή ζωή γίνεται δύσκολη με πόνους στις αρθρώσεις, με προβλήματα α­ναπνοής και δερματικές ασθένειες. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κακοήθης παχυ­σαρκία δημιουργεί διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, υπνική άπνοια ακόμη και καρκίνο.

Η εμπειρία έδειξε ότι η δίαιτα, η φυσική άσκηση και τα φάρμακα προσφέρουν ε­λάχιστα στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσο αυξάνεται το βάρος, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης άλ­λων ασθενειών (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κ.λ.π.), ενώ παράλλη­λα αυξάνονται και οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ό­τι όλοι οι ασθενείς που αναφέρθηκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες σαν οι πιο παχύ­σαρκοι στον κόσμο, πέθαναν πριν από την ηλικία των 40.

Στην πραγματικότητα όταν το βάρος υπερβαίνει το 50% του μέσου όρου, ο παχύ­σαρκος έχει διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σχέση με συνομήλικο του φυσιολογικού βάρους. Η ποιότητα ζωής ενός παχύσαρκου ατόμου χειροτερεύει. Οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα όπως ένδυσης, μετακίνησης, εύρεσης εργασίας, ενώ υπάρχει και κοινωνική προκατάληψη εναντίον τους.

 

 

 

 

 

« Επιστροφή στη λίστα νέων

Λαπαροσκοπική Xειρουργική
είναι η τεχνολογικά εξελιγμένη χειρουργική που επιτρέπει...

Εμπειρίες ασθενών

My personal experience has been great. I would highly recommend this clinic, the doctors and nurses. The facilities are very clean and comfortable. The information and pre-op is extremely detailed. I felt comfortable and in good hands throughout my entire stay. Well worth the money.
S. Dodson
|
Lost over 116 pounds in 10 months with the vertical sleeve gastrectomy